Regimul de la Kremlin plănuiește o lovitură de stat în Ucraina. Care ar fi miza răsturnării guvernului

Vladimir Putin ar plănui o lovitură de stat în Ucraina, pentru a instala un președinte și un guvern pro-Moscova, acuză reprezentanții Marii Britanii.

Potrivit dezvăluirilor ministerul britanic de externe spune că omul considera potrivit este fostul parlamentar Yevhen Murayev, relatează BBC.

Ministerul britanic de externe a mai transmis că are informații legate de foști politicieni ucraineni care ar avea legătură cu serviciile secrete rusești, pe listă aflându-se 5 persoane.

”Unii dintre aceștia sunt în legătură cu ofițeri ai serviciilor de informații rusești implicați la acest moment în plănuirea unui atac”, a mai transmis MAE britanic, fără a da alte detalii.

 

Rusia a masat 10.000 de militari la granița cu Ucraina, dar neagă că plănuiește un atac militar. Miniștrii britanici au avertizat guvernul rus se va confrunta cu consecințe grave în cazul în care invadează țara vecină.

Într-o declarație, secretarul de Externe Liz Truss a transmis că orice acțiune la adresa securității europene din partea Rusiei va avea consecințe grave.

„Informațiile publicate explică amploarea activității ruse menite să submineze Ucraina și reprezintă o perspectivă asupra gândirii Kremlinului…Rusia trebuie să detensioneze, să-și încheie campaniile de agresiune și dezinformare și să urmeze o cale de diplomație…Așa cum Marea Britanie și partenerii noștri au spus în mod repetat, orice incursiune militară rusă în Ucraina ar fi o greșeală strategică masivă, cu costuri mari”.

Rusia a mai ocupat teritoriul ucrainean, când a anexat Crimeea în 2014, după ce țara și-a răsturnat președintele pro-rus.

Leave a Reply

Your email address will not be published.