Negii picioarelor la copii: cum se tratează?

Negii picioarelor sunt frecvenți la copii. Din fericire, cei mai mulți dintre ei dispar spontan fără tratament. Pentru cazurile care necesită intervenție medicală, există mai multe opțiuni disponibile. Îți vom spune totul despre ele în acest articol!

Negii picioarelor la copii sunt o preocupare majoră pentru părinți. Atunci când prezența lor este detectată, apar imediat întrebări cu privire la motivele apariției, transmisie și tratament.

Localizarea plantară se referă la localizarea verucilor pe talpa piciorului. Cu toate acestea, negii pot apărea oriunde pe corp. Negul plantar este o formă de prezentare în spectrul acestor leziuni.

Vorbim despre un neg atunci când o zonă a pielii este mai întărită decât restul, având o suprafață neregulată. Varianta plantară este situată de obicei pe călcâi sau pe zonele tălpii piciorului care suportă cea mai mare greutate corporală.

Deși nu este o boală gravă, aceasta poate afecta calitatea vieții familiei. Preocuparea pentru aspectul estetic și pentru reacțiile copilului la descoperirea leziunii este cea mai mare îngrijorare a părinților.

Spunem că nu este o boală gravă, deoarece negii picioarelor la copii tind să dispară spontan, la fel cum apar. Specialiștii estimează că până la 70% dintre negii detectați dispar în termen de 2 ani fără intervenție medicală.

Negii picioarelor la copii: cauze

Negii picioarelor la copii sunt cauzați de papilomavirusul uman (HPV). Există mai mult de 100 de tulpini de HPV, dar nu toate sunt legate de negii picioarelor.

Intrarea în contact cu virusul nu înseamnă că vor apărea în mod inevitabil leziuni. Fiecare corp reacționează diferit la HPV. Poate exista contact care nu duce la nicio leziune. Chiar și în rândul membrilor apropiați ai familiei, reacția poate fi complet opusă.

La copii, virusul este contractat prin mersul desculț pe o podea infectată. Podelele piscinelor sau ale băilor și vestiarelor sunt terenuri de reproducere ideale.

Chiar și așa, acesta nu este un virus cu transmitere ușoară. Este nevoie de anumite condiții de căldură și umiditate pentru a prolifera, iar atașarea sa la corp este favorizată atunci când există răni mici folosite ca „porți de intrare”.

Odată ce infecția apare, negul se dezvoltă foarte lent. Negii picioarelor la copii pot avea nevoie de mai mult de 1 an pentru a deveni vizibili din cauza dimensiunii lor.

Virusul HPV
HPV sau virusul papiloma uman este cauza verucilor picioarelor la copii.

Tipuri de negi ai picioarelor la copii

Forma negilor este aceeași în majoritatea cazurilor. Sunt excrescențe ale pielii, de culoare gri sau maro, cu o suprafață neregulată rotunjită. Dar există și variante. Negii pot avea, de asemenea, următoarele caracteristici:

  • Plați – foarte mici, netezi și mai deschiși la culoare
  • Filiformi – sunt subțiri și alungiți, de parcă ar fi un deget mic; de obicei, au aceeași culoare ca pielea.

Simptomele verucilor piciorului la copii variază. Din cauza locației lor, pot cauza disconfort în timpul mersului. În cazuri rare, se infectează, iar  marginile tind să fie precise, deși se pot forma și alte veruci în apropiere. Am putea spune că simptomele negilor plantari la copii, pe lângă durere, sunt:

  • Prezența unei umflături: Negul este în relief în raport cu suprafața pielii.
  • Calozitate: Pielea din zona verucii se întărește și se îngroașă. Acest lucru se întâmplă pentru că negul crește și în interior, deși nu îl vedem.
  • Puncte negre: Mici vase de sânge în zona afectată a pielii, care se formează ca urmare a prezenței virusului HPV. Aceste mici cheaguri apar ca puncte negre pe piele.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *