Leacuri pentru afte. 7 remedii bătrâneşti care te scapă de durere

Dureroase şi neplăcute, aftele apar din cauza stresului, alimentaţiei sau a oboselii. Se caracterizează prin răni deschise care se formează, de obicei, în interiorul gurii – la nivelul buzelor, obrajilor sau pe suprafaţa limbii. Iată câteva leacuri pentru afte.

1. Leacuri pentru afte – Apa sărată curăţă rănile

Apa cu sare curăţă şi dezinfectează rănile, ameliorând durerea şi arsurile provocate de aftele bucale. Într-un pahar cu apă caldă se pune o linguriţă de sare şi se amestecă bine pentru a se omogeniza soluţia. Se clăteşte gura cu amestecul obţinut. Lichidul nu se înghite.

2. Bicarbonat de sodiu, pentru dezinfectare

Bicarbonatul de sodiu poate înlocui sarea pentru a clăti cavitatea bucală. O linguriţă de bicarbonat de sodiu dizolvat într-o ceaşcă cu apă caldă ameliorează durerea şi neutralizează aciditatea provocată de salivă, care irită şi inflamează ţesuturile.

3. Leacuri pentru afte – Muşeţelul calmează durerile

Muşeţelul este recomandat în inflamaţiile pielii şi mucoaselor, în bolile microbiene ale pielii, ale cavităţii bucale şi ale gingiilor. Are proprietăţi antiinflamatorii şi antiseptice: reduce durerea provocată de afte şi grăbeşte procesul de vindecare a ulceraţiilor. Ceaiul se prepară dintr-o lingură de flori la o cană cu apă clocotită. Se beau 2-3 căni pe zi. Pentru că planta are o cantitate mare de compuşi volatili, infuzia se va pregăti chiar înainte de a se bea, pentru a evita pierderea proprietăţilor sale medicinale.

4. Salvia, contra ulceraţiilor

Salvia este un bun antiseptic, fiind folosit în abscese dentare, afte şi ulceraţii bucale. Ceaiul se prepară prin infuzie, dintr-o linguriţă de frunze mărunţite la 100 g de apă clocotită. Pentru a grăbi vindecarea, se adaugă rădăcină de cerenţel (călţunul-doamnei).

5. Leacuri pentru afte – Uleiul de cocos, bun cicatrizant

Uleiul de cocos are proprietăţi cicatrizante şi antibacteriene, fiind unul dintre cele mai eficiente remedii pentru aftele bucale. Se picură ulei de cocos pe un tampon de vată şi se tamponează uşor zona afectată. Durerile si disconfortul vor dispărea, iar aftele se vor vindeca mai repede.

6. Uleiul de cuişoare, calmant natural

Uleiul de cuişoare este considerat un calmant natural, fiind folosit pentru durerile de dinţi. De asemenea, poate fi folosit şi pentru a calma durerile provocate de afte. Se amestecă 2 picături de ulei esenţial de cuişoare cu o linguriţă de ulei de măsline. Se înmoaie un disc de bumbac în soluţie şi se aplică pe afte. Se lasă să acţioneze 5-8 minute. Soluţia nu se înghite!

7. Leacuri pentru afte – Aloe vera, efect antiinflamator

Gelul de aloe vera are efecte antiinflamatorii şi antiseptice locale. Planta are efect calmant asupra gingiilor şi ţesuturilor bucale moi. Gelul se obţine prin presarea frunzelor proaspete. Se amestecă o linguriţă de gel de aloe vera cu o linguriţă de apă şi se aplică pasta pe afte, de 3 ori pe zi. Lichidul nu se înghite!

Atenţie!

Evită alimentele picante, acide, excesiv de reci sau de fierbinţi, deoarece provoacă noi iritaţii.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *