LACOMIA

Dintotdeauna oamenii au fost lacomi. Problemele apar cand pofta de bani a unuia ii afecteaza si pe altii. Exista putine scrieri pe subiect si asta probabil pentru ca lacomia este vazuta ca o trasatura atat de profund negativa incat exista aversiune pana si in a o cerceta. Cu toate astea avem ganditori care ne-au spus una alta despre lacomie.

  • Freud zicea ca lacomia este naturala, ca ne nastem cu ea. Relatia omului cu lacomia este una ambivalenta, si asta din cele mai vechi timpuri. Banul, obiectul care simbolizeaza cel mai bine lacomia, a avut intotdeauna o semnificatie ambivalenta in viata omului: mizerie vs prosperitate. In intelegerile freudiene lacomia are legatura cu analitatea, cu fecalele. In acest fel, prin mecanismul numit formatiune reactionala, idealizarea banilor il protejeaza pe lacom de vina si rusine – fecalele inconstientului (ramase conflicte inconstiente).
  • Melanie Klein a considerat si ea ca lacomia sta in natura umana, insa ea a gasit o asociere a lacomiei cu moartea. Astfel, ea sustine ca exista o conexiune existentiala intre mortalitatea noastra si disperarea de a dobandi bunuri materiale pe durata vietii. Ea sustine ca moartea este cea care ii face pe oameni ,,lacomi de viata’’ (greedy for life).
  • Heinz Kohut a avut o abordare total diferita, el crede ca omul se naste esentialmente bun, insa mediul este cel care-l strica; ,,Greed comes out of nurture, not nature.’’. Din aceasta perspectiva el vede lacomia ca o compensare a golului care rezulta din sentimentul lipsei de dragoste si afirmare in viata. El sustinea: “cand copiii nu primesc suficienta afectiune si empatie ei cresc si ajung genul acela de oameni care incearca sa-i forteze pe altii sa le satisfaca nevoile, si, astfel, ei devin agresivi si manipulativi iar cand grandomania lor devine patologica, devin lacomi!”

Afirmatia lui Benjamin Franklin despre lacomia americanilor mi se pare metafora cea mai buna pentru lacomie. Acesta sustine ca lacomia americanilor are legatura cu faptul ca ei au renuntat la tot atunci cand au hotarat sa-si paraseasca tinuturile natale si sa porneasca in cautarea unei vieti mai bune. De aceea, in viziunea lui, americanii sunt ,o natiune de orfani lacomi’.

Post Views: 199