„Duzina de dezinformare”. Cine face parte din grupul care răspândește mesajul antivaccinare la milioane de oameni pe rețelele sociale

Majoritatea teoriilor și conspirației și opiniilor dezinformatoare privind vaccinul împotriva COVID-19 au fost răspândite pe platformele sociale de 12 persoane la zeci de milioane de utilizatori, potrivit unui raport publicat zilele trecute de Centrul pentru combaterea urii digitale (CCDH), citat de Casa Albă, relatează The Guardian.

CCDH, o organizație non-profit cu sedii în Londra și Washington, a descoperit în luna martie că 12 personalități online, pe care le-au numit „duzina de dezinformare”, au reușit să-și răspândească mesajul anti-vaccin la un total de 59 de milioane de persoane prin intermediul mai multor platforme de socializare, Facebook fiind principala rețea socială unde mesajul a fost rostogolit.

CCDH a analizat 812.000 de postări pe Facebook și peste 120.000 de tweet-uri și a constatat că 65% dintre acestea provin de la „duzina de dezinformare”.

Într-o declarație de presă din 15 iulie, purtătoarea de cuvânt a Casei Albe, Jen Psaki, a subliniat că „Facebook trebuie să fie mai rapidă în a elimina mesajele periculoase şi încălcând regulile, deoarece mesaje care ignoră regulile lor persistă adeseori zile întregi și se răspândesc foarte repede”.

De altfel, președintele Joe Biden, alături de Vivek Murthy, un cunoscut chirurg american, au acordat o atenție deosebită în ultimele zile fenomenului de dezinformare privind vaccinurile împotriva răspândirii virusului SARS-CoV-2. Președintele american chiar a și criticat rețelele sociale care nu blochează conturile de pe care se desfășoară campanii de dezinformare în privința COVID-19, spunând despre acestea că „omoară oameni”.

La distanță de 24 de ore de la declarația președintelui SUA, Guy Rosen, vicepreședintele pentru integritate al Facebook, a infirmat declarațiile făcute de președintele american, susținând că platformele de socializare nu „omoară oameni”. Rosen a mai declarat că acceptarea vaccinului în rândul utilizatorilor facebook a crescut în SUA, subliniind în același timp că facebook a retras deja „peste 18 milioane de exemplare de dezinformare despre COVID-19” şi „a distribuit la mai mult de două miliarde de persoane informaţii sigure despre COVID-19 şi vaccinuri”, notează CNBC.

„Duzina de dezinformare” și puterea rețelelor de socializare

Numai pe Facebook, „duzina de dezinformare” este responsabilă pentru 73% din conținutul anti-vaccin, deși vaccinurile sunt considerate sigure și eficiente de către guvernul SUA și de către agențiile sale de reglementare, precum Agenția Federală americană pentru Medicamente (FDA). De asemenea, 95% din totalul conținutului anti-vaccin de pe platforma fondată de Mark Zuckerberg nu a fost eliminată. Pe twitter, un total de 17% reprezintă conținut produs de cele 12 conturi care alcătuiesc „duzina de dezinformare”.

Printre cele douăsprezece persoane care au pus la cale „duzina de dezinformare” se numără medici care promovează pseudoștiința, un culturist, un blogger de wellness, un fanatic religios, dar și Robert F Kennedy Jr, nepotul fostului președinte american John F Kennedy. Acesta promovează teorii ale conspirației legate de vaccin, răspândind mesaje în care susține că vaccinurile împotriva COVID-19 provoacă autism și expun populația la câmpuri electromagnetice, în care sunt incluse și frecvențele folosite la tehnologia 5G.

Având în vedere că a promovat un astfel de discurs în online, contul lui Robert F Kennedy Jr. de pe instagram, platformă deținută de compania Facebook Inc., a fost suspendat. Cu toate acestea, contul său de facebook a rămas în continuare activ.

Explicând de ce lui Robert F Kennedy Jr. nu i-a fost suspendat și contul de facebook, un purtător de cuvânt al Facebook a declarat pentru CNN: „Nu dezactivăm automat toate conturile unui utilizator din toate aplicațiile noastre, deoarece conturile pot posta despre lucruri diferite pe diferitele noastre servicii”.

La momentul în care raportul CCDH a fost publicat în luna martie, Kennedy Jr. declara pentru NPR că a devenit mai prudent pe Facebook, acuzând platforma de socializare de cenzură. „De acum încolo trebuie să postez imagini cu unicornii și pisicii”, declara pe un ton ironic omul care peste 300 de mii de adepți pe platforma de socializare.

Cele 12 persoane care fac parte din „duzina de dezinformare” și distribuie conținut dezinformator unui număr foarte mare de utilizatori:

 • Joseph Mercola
 • Robert F. Kennedy, Jr.
 • Ty and Charlene Bollinger
 • Sherri Tenpenny
 • Rizza Islam
 • Rashid Buttar
 • Erin Elizabeth
 • Sayer Ji
 • Kelly Brogan
 • Christiane Northrup
 • Ben Tapper
 • Kevin Jenkins

„Facebook, Google și Twitter au pus în aplicare politici pentru a preveni răspândirea dezinformării față de vaccinurile împotriva COVID-19. Totuși, până în prezent, niciuna dintre aceste companii de tehnologie nu au reușit să pună în aplicare în mod satisfăcător aceste politici”, a declarat CEO-ul CCDH, Imran Ahmed, adăugând că „toate aceste platforme s-au dovedit a fi ineficiente în eliminarea dezinformării dăunătoare și periculoase cu privire la vaccinurile împotriva virusului SARS-CoV-2”.

Deși platformele au luat câteva măsuri după luna martie, eliminând mai multe postări cu conținut dezinformator și chiar blocând trei din cele 12 conturi ale persoanelor care fac parte din „duzina de dezinformare”, CCDH a recurs la un apel public către Facebook, Instagram, Twitter și YouTube pentru a elimina complet conturile care promovează conținutul conspiraționist, subliniind că acestea sunt periculoase și întăresc ezitarea oamenilor de a se vaccina.

„Politicile și declarațiile au o valoare redusă, cu excepția cazului în care sunt aplicate în mod ferm și consecvent”, precizează raportul CCDH. „Având în vedere că marea majoritate a conținutului dăunător este răspândit de un număr restrâns de conturi, eliminarea celor mai periculoase persoane și grupuri poate reduce semnificativ cantitatea de dezinformare răspândită pe platforme”, se mai arată în raport.

CCDH a declarat vineri că au fost închise 35 de conturi de socializare cu sute de mii de urmăritori, care răspândesc teorii ale conspirației despre pandemia de covid-19 și despre vaccinare, 5,8 milioane de adepți pierzând astfel legătura cu sursa primară de „informație”. Însă, 62 de conturi similare, care adună la un loc peste 8,4 milioane de adepți, sunt încă active și răspândesc un conținut dezinformator în spațiul online.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *