Cele mai frumoase – Plină de tradiții și obiceiuri păstrate cu sfințenie din cele mai vechi timpuri, Săptămâna Patimilor este și momentul în care toți credincioșii trebuie să se ierte și să se împace cu dușmanii. Iată cele mai frumoase tradiții bucovinene din Săptămâna Mare.

Cine ține post în Marțea Mare va scăpa de durerile de cap

Cele mai frumoase – În frumosul ținut al Bucovinei, săptămâna ce precede marea sărbătoare de Paște este ținută în post strict. Tradiția spune că cine ține post Marțea Mare va scăpa de durerile de cap, iar laptele vacilor din gospodăria lui nu va seca niciodată. Cenușa cu care se face focul în Miercurea Mare se aruncă peste straturile de legume, pentru ca acestea să rodească din plin. În Joia Mare, cunoscută sub numele de Joia Neagră se spune că toți morții se întorc la casele lor, unde rămân până la Învierea Domnului, în ziua de duminică.

În această zi nu se spală rufe, nu se pune cloșca pe ouă pentru că va scoate doar cocoși și nu se doarme. De asemenea, nici această zi și până la Înălțare, femeile nu mai voie să toarcă. Nici o gospodină din Bucovina nu are voie să lipsească de la Denia Mare, iar cine postește din această zi și până la Paște se crede că va ști cu trei zile înainte când va trece la cele veșnice. Tradiția spune că Joia mare este ziua dedicată înroșirii ouălor în vreme ce, în Vinerea Mare nu se coace și nu seamănă absolut nimic. Mult așteptata pască, ce amintește tuturor de scutecele lui Iisus, se coace în Joia Mare sau în Sâmbăta Mare. Sâmbăta Mare, spune tradiția, este unica zi din an în care femeile au voie să-și bată bărbatul. (C.L.)

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *