carantină totală în România!? Anunțul lui Raed Arafat despre lockdown

  • Raed Arafat, despre carantinarea țării!
  • Se închide din nou România?

În ultimele luni numărul cazurilor de coronavirus au început să scadă, iar românii se bucurau de faptul că și vaccinul anti-COVID-19 a ajuns în țară, iar situația merge spre îmbunătățire, însă acum cel de-al treilea val a luat din nou cu asalt România.

În momentul de față tot mai multe persoane sunt depistate pozitiv cu noul virus, iar mai multe județe din țară deja se află în scenariul roșu, după ce gradul de incidență a crescut în ultimele zile.

Pentru mulți români se întreabă ce se va întâmpla de acum și dacă România va intra din nou în carantină, așa cum s-a întâmplat anul trecut în luna martie, iată că Raed Arafat, Șeful Departamentului pentru Situații de Urgență a ținut să precizeze că nu se ia în calcul varianta unui lockdown în acest moment.

”Dacă comparaţi restricţiile din România cu restricţiile din alte ţări, România a rămas într-un mod mult mai echilibrat şi balansat. Noi nu am ajuns la niciun moment să avem închidere totală. Uitaţi-vă ce se întâmplă în alte ţări. Au fost închideri totale de patru săptămâni. În Franţa, ora de intrare în casă şi de interdecţie a circulaţiei a fost ora 18, nu a fost ora 23:00 cum este în România. Magazinele în România au rămas deschise. Totul este într-o balanţă. Clar că acest lucru a permis şi creşterile încet a cazurilor din nou. Nu s-a mers către o închidere totală şi nici nu avem de gând să ajungem la o închidere totală, dar măsuri de restricţie temporare care să limiteze creşterea şi să facă să se ajungă la un plafon şi să coboare din nou numărul cazurilor zilnice, asta este foarte important”, a anunțat Raed Arafat în exclusivitate la Antena 3.

Restricțiile vor fi aplicate doar în zonele afectele

Totodată, Raed Arafat a ținut să precizeze că în România vor fi aplicate restricții doar în zonele în care gradul de incidență al cazurilor a crescut, astfel încăt să se evite carantinarea totală.

Vor fi aplicate aceleași reguli ca și până acum, în ceea ce înseamnă scenariul roșu.

”Noi aplicăm regulie prevăzute, inclusiv în documentele aprobate de Comitetul Național sau prin hotărârea Guvernului. De la 3 la mie se aplică regulile care sunt de restricție mai mare la nivel de contacte, adică: restaurante, cinematografe, food-courturi la mall-uri. Astea toate se închid. În acelaşi timp, terasele care rămân deschise şi atenţionăm aici, că terasele înseamnă că nu acoperiş doi pereţi. Deci în secunda în care ai un acoperiş şi doi pereţi asta nu mai este terasă. Acest lucru trebuie să fie înţeles de către toţi cei care operează la restaurante sau terase. Bineînţeles, acolo unde este necesar se iau şi măsuri suplimentare de carantinare zonală, unde putem aplica măsuri în plus şi de limitare a circulaţiei şi a contactului (…)”, a mai spus șeful DSU.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *