Calendar ortodox 26 august 2021. La mulți ani de Sfinții Adrian și Natalia

Calendar ortodox 26 august 2021. Biserica Ortodoxă îi prăznuiește astăzi pe Sfinții Adrian și Natalia. Ei au fost soț și soție, și au trăit în Nicomidia, în vremea împăratului Maximian. Cărțile bisericești scriu că Adrian era păgân și pretor al Nicomidiei, iar Natalia era creștină. Adrian a ales să devină creștin în timpul unei persecuții când a fost impresionat de curajul și bândețea a 23 de bărbați creștini.

La mulți ani de Sfinții Adrian și Natalia

Cei care poartă numele Sfinților Adrian și Natalia își sărbătoresc onomastica pe 26 august. La mulți ani Adrian, Adriana, Natalia, Natalis, Naty și alte derivate ale acestor nume.

Toți credincioșii trebuie să afle povestea Sfinților Adrian și Natalia. Când împăratul a auzit cele petrecute, și a anume faptul că Adrian a devenit creștin, l-a întrebat pe acesta:

“Ți-ai ieșit din minți?”. Pretorul Adrian i-a răspuns: “Nu, abia acum mi le-am aflat”.

Soția sa, creștină și ea, l-a sprijinit necondiționat. După un an de la căsătoria lor, Adrian a fost aruncat în temniță alături de alți creștini, unde a fost supus la nenumărate chinuri și torturi. Natalia a fost lângă el și l-a întărit în credință.

Povestea lor este cu adevărat impresionantă. Tot din cărțile bisericești aflăm că înainte de a fi omorât, temnicerii i-au permis  lui Adrian să meargă acasă și să-și ia rămas bun de la soție și familie.

Când a văzut că soțul ei vine acasă, Natalia a încuiat ușa. Ea credea că Adrian a renunțat la credința în Mântuitorul Iisus Hristos și că de aceea a fost eliberat.

Natalia l-a condus către temniță și l-a încurajat spunându-i:

Scurte sunt caznele, dar cele ce urmează sunt fără de sfârșit; scurtă este suferința, dar slava muceniciei veșnică. Suferă durerea numai puțină vreme și curând te vei bucura cu îngerii, au fost cuvintele Nataliei pentru soțul ei Adrian, devenit creștin din păgân.

Citește și: Rugăciunea zilei de joi. Tradiții și superstiții pentru ziua de joi

Alți Sfinți pomeniți pe 26 august. Tot astăzi, Biserica Ortodoxă face pomenirea: Sfinților douăzeci și trei de Mucenici care au fost chinuiți împreună cu Sfântul Adrian, Sfinților Mucenici Atic și Sisenie, Sfântului Cuvios Ivistion, Sfântului Mucenic Adrian, prințul, Sfântului Cuvios Ioasaf, fiul lui Avenir, împăratul Indiei și a Sfântului Cuvios Titoe.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *