Calendar ortodox 16 ianuarie 2022. Zi importantă pentru Ortodoxie

Calendar ortodox 16 ianuarie 2022. În această zi, Biserica Ortodoxă cinstește închinarea cinstitului lanț al Sfântului Apostol Petru. Potrivit Tradiției, în anul 42 d.Hr, regele Irod Agripa a poruncit ca Sfântul Apostol Petru sa fie întemnițat și legat în lanțuri. Petru a fost dezlegat și eliberat de un înger. Se spune că lanțul cu care a fost legat Petru tămăduia neputințele și alunga duhurile cele viclene, iar cei care îl atingeau se sfințeau.

Calendarul ortodox al zilei de duminică, 16 ianuarie 2022

Toți credincioșii ortodocși trebuie să cunoască originea acestei sărbători, marcate anual la data de 16 ianuarie. Lanțul cu care a fost legat Sfântul Apostol Petru a fost păstrat de credincioșii din Ierusalim, iar mai a fost depus într-o biserică ridicată în cinstea sa. Tot acolo au fost depuse și lanțurile cu care a fost bătut Sfântul Petru în vremea Împăratului Nero. Sărbătoarea de astăzi este menită să le dea încredere celor care pătimesc pe nedrept.

Troparul închinării cinstitului lanț al Sfântului Apostol Petru

Roma nepărăsind, la noi ai venit prin cinstitele lanțuri care ai purtat, cela ce ai fost decât Apostolii mai întâi pe scaun șezător. Cărora cu credință închinându-ne, ne rugăm: cu ale tale rugăciuni cele către Dumnezeu, dăruiește lumii mare milă.

La data de 16 ianuarie, în fiecare an, Biserica Ortodoxă îi prăznuiește și pe sfinții Mucenici și frați: Pevsip, Elasip, Mesip și pe bunica lor, Neonila, pe Sfântul Mucenic Danact, citețul și pe Sfântul Sfințit Mucenic Damaschin.

Cele mai importante sărbători din luna februarie 2022

În luna februarie, Biserica Ortodoxă marchează o sărbătoare cu cruce roșie și trei sărbători cu cruce neagră. Cea mai mare sărbătoare a lunii este Întâmpinarea Domnului, prăznuită la data de 2 februarie. Este o zi cu dezlegare la pește. Prima sărbătoare cu cruce neagră este Sfântul Haralambie, din data de 10 februarie, urmată de Întâia și a doua aflare a capului Sfântului Proroc Ioan Botezătorul. Ultima sărbătoare din luna februarie este tot cu cruce roșie – Sfinții Cuvioși Ioan Casian și Gherman, zi în care Biserica Ortodoxă face dezlegare la ouă, lapte și brânză.

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată.