Alertă! De la 1 februarie, acești români vor rămâne fără certificatul verde. Anunțul lui Rafila

Alexandru Rafila, ministrul Sănătății, a anunțat că unii români care dețin certificatul verde, nu îl vor mai putea folosi începând cu data de 1 februarie.
Alexandru Rafila, ministrul Sănătății, a anunțat că românii care și-au făcut doar două doze ale vaccinului împotriva coronavirusului, vor rămâne fără certificat verde valabil de la data de 1 februarie. Este vorba despre o directivă europeană, șa că oficialul i-a sfătuit să-și facă și boosterul.

Căror români le va expira certificatul verde la data de 1 februarie

„S-ar putea să avem o oarecare revitalizare a campaniei de vaccinare dacă după data de 1 februarie va intra în funcțiune mecanismul european, directiva europeană: valabilitatea certificatului de vaccinare este prelungită dacă persoanele se vaccinează cu doza booster într-un interval care să nu depășească 9 luni de la încheierea vaccinării”, a spus Alexandru Rafila conform Europa FM.

El a mai explicat că valabilitatea certificatelor de vaccinare va fi condiționată de acest interval de maxim 9 luni de la încheierea vaccinării. Ministrul Sănătății explică astfel: „Cine s-a vaccinat în august nu trebuie să-și facă vaccin pentru că nu au trecut 9 luni de vaccinarea cu a doua doză”.

Această reglementare ce privește certificatul verde se va aplica numai pentru călătoriile intra-comunitare, deciziile privind folosirea acestui certificat în alte scopuri pe plan intern (accesul în restaurante, la concerte sau la alte evenimente) revenind fiecărui stat membru. Totuşi, Comisia Europeană recomandă statelor membre să aplice în general această regulă de nouă luni a valabilităţii certificatului verde fără doza booster, ca măsură menită să ofere claritate cetăţenilor.

„E posibil să apară variante mai patogene, dar cu transmisibilitate scăzută”

Ministrul Sănătății a mai spus că este foarte posibil ca anul 2022 să marcheze încheierea pandemie de coronavirus și transformarea COVID-19 în boală sezonieră.

„Ceea ce se întâmplă cu această tulpină, Omicron, demonstrează că așa este și mi-e greu să cred că vom mai asista la un număr mare de cazuri cu o tulpină care să fie mai patogenă decât Omicron. E posibil să apară variante mai patogene, dar cu transmisibilitate scăzută și atunci o să discutăm despre o manifestare de tip endemic, nu epidemic. Cred că anul 2022 va fi cel în care vom încheia această urgență mondială, globală, de sănătate publică”,

Leave a Reply

Your email address will not be published.