Alertă cod portocaliu! Vijelii și ploi puternice în mai multe județe!

Noi alerte emise de meteorologii români. Marți, 24 august, la orele amiezii, intră în vigoare două coduri de ploi și vijelii. Este vorba despre un cod portocaliu care vizează patru județe, și un cod galben care vizează alte 14 județe din țară.

Cod portocaliu de vijelii pentru județele Suceava, Botoșani, Neamț și Iași

Sunt vizate fenomene de instabilitate atmosferică accentuată. Codul portocaliu intră în vigoare marți, 24 august la orele 14.00 și expiră tot marți la orele 22.00.

Alertă cod portocaliu! Vijelii și ploi puternice în mai multe județe!

În intervalul menționat, în jumătatea nordică a Moldovei vor fi perioade cu vijelii puternice, cu rafale de peste 60-80 km/h, averse torențiale, frecvente descărcări electrice și grindină. Cantitățile de apă vor depăși 30-40 l/mp și izolat 50-60 l/mp. Astfel de fenomene se vor semnala și în Transilvania, dar pe arii restrânse.

De asemenea este în vigoare și o avertizare meteorologică tip cod galben de instabilitate atmosferică temporar accentuată și cantități de apă însemnate. Intervalul de valabilitate al acestei atenționări este 24 august ora 12.00 – 25 august ora 10.00

Astfel, potrivit specialiștilor ANM, în intervalul menționat, în Transilvania, cea mai mare parte a Moldovei și local în Banat, Maramureș și la munte, instabilitatea atmosferică va fi temporar accentuată și se va manifesta prin averse torențiale, frecvente descărcări electrice, intensificări ale vântului, vijelii și grindină.

Cantitățile de apă vor depăși în intervale scurte sau prin acumulare 25-40 l/mp.

O altă atenționare meteorologică tip cod galben intră în vigoare miercuri, 25 august, la ora 10.00 și expiră joi, 26 august, la ora 10.00.

În intervalul menționat, în Transilvania, Moldova și local în Banat, Oltenia, Muntenia și la munte, vor fi averse torențiale, frecvente descărcări electrice, intensificări ale vântului și izolat grindină. Cantitățile de apă vor depăși în intervale scurte sau prin acumulare 25…40 l/mp.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *