5 Plante medicinale, aliați împotriva glicemiei mărite

Diabetul și prediabetul se pot gestiona cu ajutorul câtorva plante pentru reglare glicemiei și, neapărat, prin schimbarea stilului de viață. Vorbim despre o afecțiune cronică, ce dezechilibrează concentrația zahărului din sânge și nivelul insulinei.

5 Plante pentru reglarea glicemiei

Pentru a reduce valorile glicemiei (glucoza din sânge) și a echilibra metabolismul glucozei, este nevoie, în primul rând, de modificarea stilului de viață (alimentație și obiceiuri alimentare corespunzătoare, mai multă activitate fizică). De asemenea, se poate recurge la remedii fitoterapeutice.

Dar ce plante sunt considerate aliați împotriva glicemiei mărite?

Afinul (Vaccinium myrtillus)

Atât frunzele, cât și fructele afinului sunt bogate în substanțe prețioase (taninuri, flavonoide etc.) cu efect hipoglicemiant, reducând valorile glucozei din sânge. Potrivit British Medical Journal, cu 2 porții pe săptâmână de afine, mere și struguri, se diminuează semnificativ riscul de diabet.

Dudul (Morus alba)

Prin compușii săi, planta inhibă metabolismul zahărului în tractul digestiv, reducând timpul de absorbție în fluxul sanguin. Practic, extractul fruzelor de dud contribuie la reducerea absorbției intestinale a glucozei în urma consumului de carbohidrați. Cu o dietă echilibrată, ajută și la controlarea colesterolului.

Păpădia (Taraxacum officinale)

Planta este recunoscută îndeosebi pentru acțiunea diuretică, coleretică și colagogă, însă nu-i lipsesc nici efectele hipoglicemiante. Deși nu este o plantă utilizată în primul rând în cazul glicemiei mărite, folosirea păpădiei în diabet și hiperglicemie poate favoriza menținerea glucozei sanguine între limitele normale.

Fasolea (Phaseolus vulgaris)

Pentru reducerea glicemiei, trebuie acționat și prin alimentație, cu accent pe produse proteice, bogate în fibre și vitamine, cu un indice glicemic scăzut. Este și cazul păstăilor de fasole albă, recomandate diabeticilor. Arginina și fibrele conținute au o acțiune similară cu insulina, încetinind asimilarea glucozei.

Nucul (Juglans regia)

Frunzele de nuc conțin antioxidanți, precum flavonoidele. Conform unor studii, acești antioxidanți pot diminua concentrația zahărului din fluxul sanguin, încurajând totodată sinteza insulinei la pacienții diabetici. De asemenea, extractele din frunze de nuc au efecte hipotensive și de reducere ponderală.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *